23 jun. 2013

Van Rossem's Troost

Troost kan ik wel gebruiken nadat ik lekkage ontdekte in de berging. Precies op de kartonnen reclameplaat van Van Rossem's Troost.  Wat doet die plaat dan ook in de berging??  Simpel, door ruimtegebrek aan de muur. Buiten de enorme watervlek is de plaat ook krom getrokken. Jammer, jammer. Ik weet niet goed wat ik er nu mee aan moet. Bewaren en steeds de ergernis van de schade, of wegdoen? Maar dan heb ik helemaal niets meer. Daarom heb ik hem gefotografeerd.
 


Dan ga je de afbeelding nog weer eens goed bekijken en zag ik dat hondje op de achtergrond. Het is vast nog een jong beestje want hij kijkt heel nieuwsgierig naar alles wat zich afspeelt.   Het lijkt me geen rashond, maar hij heeft wel een heel lief snuitje.
 
 
 
De plaat van de man aan de schandpaal is heel bekend, maar er zijn zoveel afbeeldingen van en alle zijn verschillend.  Eens moet de N.V. Koninklijke Tabakfabriek, Koffiebranderij en Theehandel van Rossem opdracht hebben gegeven voor deze reclame boodschap. Maar aan wie? De oorspronkelijke tekening is te zien op een pakje tabak (met de tabak er nog in) in het Rotterdams museum.
En daar staat geen hondje op.
 

 Het Stadsarchief van Rotterdam heeft een tekening van A.I. Cornelis die zich heeft laten inspireren door de reclame van Van Rossem.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dan waren er ook de geëmailleerde reclameborden voor buiten. Daar zijn de afbeeldingen helemaal anders. Zonder enige achtergrond.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Een heel andere afbeelding is hier te koop  Een poster waarop eenzelfde dikke man  triomfantelijk zwaait met een enorme Goudse pijp. Anoniem staat erbij, dus geen tekenaar bekend.

Van Rossem heeft voor de tabaksreclame voor hun andere merken het ook in de troostgevende hoek gezocht. Zoals het merk: Matrozenshag 


Als de eenzame matroos aan boord zijn shaggie draaide kon hij naar een lief meisje kijken.

 
Mijn kartonnen bord kocht ik lang geleden (begin jaren '90) op een buurt rommelmarkt waar ik heel toevallig langs kwam. Voor 5 gulden werd ik de eigenaar. Ik was toen op de fiets en kon  het bord niet vervoeren. Het was te onhandig en ving veel wind. Ik ben toen lopend naast de fiets naar huis gegaan.  Dat was een moeizame wandeling en lang. Thuis had een lekker rokertje wel verdiend.
Heerlijke, zorgeloze tijd. Roken was niet slecht, het was troostrijk.
 
 
 

1 opmerking:

Online Fotowinkel zei

Goejemiddag

Niet alleen schrijft je goeie artikelen, ook de foto's erbij zijn pragtig. Dank je.

Bert