23 jun 2013

Van Rossem's Troost

Troost kan ik wel gebruiken nadat ik lekkage ontdekte in de berging. Precies op de kartonnen reclameplaat van Van Rossem's Troost.  Wat doet die plaat dan ook in de berging??  Simpel, door ruimtegebrek aan de muur. Buiten de enorme watervlek is de plaat ook krom getrokken. Jammer, jammer. Ik weet niet goed wat ik er nu mee aan moet. Bewaren en steeds de ergernis van de schade, of wegdoen? Maar dan heb ik helemaal niets meer. Daarom heb ik hem gefotografeerd.
 


Dan ga je de afbeelding nog weer eens goed bekijken en zag ik dat hondje op de achtergrond. Het is vast nog een jong beestje want hij kijkt heel nieuwsgierig naar alles wat zich afspeelt.   Het lijkt me geen rashond, maar hij heeft wel een heel lief snuitje.
 
 
 
De plaat van de man aan de schandpaal is heel bekend, maar er zijn zoveel afbeeldingen van en alle zijn verschillend.  Eens moet de N.V. Koninklijke Tabakfabriek, Koffiebranderij en Theehandel van Rossem opdracht hebben gegeven voor deze reclame boodschap. Maar aan wie? De oorspronkelijke tekening is te zien op een pakje tabak (met de tabak er nog in) in het Rotterdams museum.
En daar staat geen hondje op.
 

 Het Stadsarchief van Rotterdam heeft een tekening van A.I. Cornelis die zich heeft laten inspireren door de reclame van Van Rossem.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dan waren er ook de geëmailleerde reclameborden voor buiten. Daar zijn de afbeeldingen helemaal anders. Zonder enige achtergrond.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Een heel andere afbeelding is hier te koop  Een poster waarop eenzelfde dikke man  triomfantelijk zwaait met een enorme Goudse pijp. Anoniem staat erbij, dus geen tekenaar bekend.

Van Rossem heeft voor de tabaksreclame voor hun andere merken het ook in de troostgevende hoek gezocht. Zoals het merk: Matrozenshag 


Als de eenzame matroos aan boord zijn shaggie draaide kon hij naar een lief meisje kijken.

 
Mijn kartonnen bord kocht ik lang geleden (begin jaren '90) op een buurt rommelmarkt waar ik heel toevallig langs kwam. Voor 5 gulden werd ik de eigenaar. Ik was toen op de fiets en kon  het bord niet vervoeren. Het was te onhandig en ving veel wind. Ik ben toen lopend naast de fiets naar huis gegaan.  Dat was een moeizame wandeling en lang. Thuis had een lekker rokertje wel verdiend.
Heerlijke, zorgeloze tijd. Roken was niet slecht, het was troostrijk.
 
 
 

1 jun 2013

Honden in de kunst en literatuur

Dat is de titel van een boek dat bij toeval ontdekte. Voor de lol Google ik weleens naar mijn blog, puur voor de kick; het is leuk om bovenaan de lijst je blog vermeld te zien. Maar toen zag ik ook een boek getiteld "Honden in de kunst en de literatuur", een vertaling van "A Dog's life in art and literature", geschreven door Iain Zaczek . Nooit van gehoord, maar dat boek moest ik natuurlijk hebben. Via internet kon ik het kopen. Het is een ontzettend leuk boek. Verdeeld in hoofdstukken met Jachthonden, Wilde honden, Werkende honden, Luie honden en Trouwe honden staan schilderijen, tekeningen, fresco's, miniaturen van honden voorzien van uitgebreide beschrijving van kunstenaar en het hondenras.  Zoiets als mijn blog dus, maar dan veel uitgebreider en professioneler. 
 
Maar wie schetst mijn verbazing toen ik op pagina 74 onderstaande afbeelding zag.




 
Een schilderij van Sofonisba Anguisciola  (ook nog nooit van gehoord) een schilderes uit de 16e - 17e eeuw.

Natuur zag ik direct de gelijkenis van dit schilderij met de gravure van Hendrik Goltzius die ik hier eerder besprak.

Dat kan geen toeval zijn.

Wie heeft wie min of meer gekopieerd.




Goltzius leefde van 1558-1617, en maakte deze prent in 1597, ze kunnen van elkaars werk geweten hebben. De honden zijn duidelijk anders, maar de jongens hebben dezelfde kleding en houding. De gezichten zijn wel heel verschillend. De jongen van Sofonisba heeft een ronde kinderlijke toet, die van Goltzius is een beetje een oud mannetje. Volgens de overlevering is het de zoon van Simon de Vries  (Frisius) collega schilder/tekenaar van Goltzius.
Omdat grafisch werk vaak  gemaakt werd naar afbeeldingen van schilderijen ben ik geneigd te denken dat Goltzius het werk van Sofonisba als voorbeeld heeft gebruikt en aangepast aan zijn doel: het portret van de Vries jr. met een Hollands hondenras, de Drentse Patrijshond.